

Jongeren met antisociaal en agressief gedrag worden veelal gekenmerkt door een aantal aan elkaar gerelateerde vaardigheidstekorten: tekorten aan cognitieve en sociale vaardigheden, een tekort aan zelfcontrole en een tekort op het gebied van moreel redeneren. Bovendien maken zij vaak deel uit van een negatieve groepscultuur, waarin zij elkaar kunnen versterken in hun antisociale opvattingen en gedrag.
Om de kans op toekomstige antisociaal en delinquent gedrag te verminderen, dienen deze jongeren te worden getraind in cognitieve en sociale vaardigheden, zelfcontrole en moreel redeneren. Wanneer jongeren over voldoende vaardigheden beschikken, kunnen zij bovendien een positieve groepscultuur creëren. In een positieve groepscultuur houden jongeren rekening met elkaar, kunnen zij elkaars gezichtspunt innemen en helpen zij elkaar om problemen op te lossen.
​
Ban Ariba! is een cognitief gedragstherapeutisch programma voor jongeren met antisociaal en/of delinquent gedrag, waarmee jongeren leren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen denken en doen. Tijdens groepsbijeenkomsten worden jongeren getraind in sociale vaardigheden, omgaan met boosheid en moreel redeneren. Jongeren leren deze vaardigheden door de trainer en andere jongeren te observeren en door te oefenen met eigen voorbeeldsituaties. Hiermee worden de jongeren beter toegerust om de toekomstige risicovolle situaties op een prosociale manier op te lossen, waardoor het risico op antisociaal en crimineel gedrag vermindert. Om een positieve groepscultuur te ontwikkelen, is binnen Ban Ariba! een centrale rol weggelegd voor het elkaar helpen. Jongeren worden gemotiveerd en er wordt hen geleerd om elkaar te helpen. Jongeren geven elkaar tips en adviezen voor het omgaan met lastige situaties. De bijeenkomsten dragen bij aan het ombuigen van een negatieve groepscultuur, waarin egocentrisme een belangrijke rol speelt, naar een meer positieve cultuur waarin rekening met elkaar wordt gehouden.